Vigtigste arkitekturHus E-1027, Cote d'Azur: Et hus fra 1920 af Eileen Gray, restaureret og vendt tilbage til det offentlige øje

Hus E-1027, Cote d'Azur: Et hus fra 1920 af Eileen Gray, restaureret og vendt tilbage til det offentlige øje

Det største soveværelse. Flisefarverne afgrænser sove- og arbejdsrummet. Foto: Will Pryce / Country Life Picture Library. Kredit: Will Pryce / Country Life Picture

En bemærkelsesværdig bygning i modernismens tidlige historie, tegnet af den irske emigré Eileen Gray, er blevet restaureret og åbnet for offentligheden. Tim Richardson rapporterer.

I 1979, tre år efter hendes død, arrangerede V&A-museet en større retrospektiv udstilling - som senere blev overført til MOMA i New York - om det modernistiske møbel- og stofdesign af Eileen Gray. Før det var Grays navn næppe kendt blandt designere, hendes karriere blev kun betragtet som en fodnote til værket af andre (mandlige) figurer, især Le Corbusier. Hendes stjerne er aldrig ophørt med at stige op siden: I 2009 blev originalen af ​​hendes lænestol fra Dragons solgt for en rapporteret £ 21, 9 millioner euro, og autoriserede reproduktioner af hendes møbler og tekstiler er tilgængelige via Aram Store i London.

Lille overraskelse derfor over, at et hus, hun tegnet i 1920'erne, også har været vidne til en spektakulær nylig genoplivning. I midten af ​​1990'erne blev hus E1027 vandaliseret, besat af mænd og i fare for sammenbrud. Siden 2006 har det været genstand for restaurering og renovering af Cap Moderne, en non-profit-organisation, der er nedsat for at vedligeholde og beskytte webstedet, og er nu åben for besøgende.

Hus E-1027 blev til som et resultat af Greys forhold til Jean Badovici, som hun havde mødt i 1921. Badovici var en rumænskfødt arkitekt, der havde studeret i Paris og blev kendt som kritiker og proselytiser for modernismen og især arbejdet med hans ven Le Corbusier. Gray havde boet og arbejdet i Paris siden 1907, efter at have trænet først på Slade i London. Gennem 1910'erne opkaldte hun sit navn som designer af lakerede genstande, inklusive skærme, og åbnede i 1922 en butik i rue du Faubourg Saint-Honoré, der viste moderne møbler og genstande i et hvidlaker interiør.

Grå skærer et ry som en designer af smarte, luksuriøse interiører med meget orientalske moderne præg. Men hun var ingen forretningskvinde; praksis var ikke rentabel, og butikken lukkede i 1930. Måske gjorde det ikke noget - som en scion af en velhavende og kunstnerisk sindet familie fra Co Wexford var Gray i stand til at forfølge sine designinteresser uafhængigt og uden kompromis - en grund til hendes lille output i løbet af en lang karriere. Med sin skarpe bobklipning og aristokratiske hauteur (hendes mor var den 19. baronesinde Grå) kunne hun komme på tværs som noget imperialistisk.

Badovici introducerede Gray til Le Corbusiers arbejde, og sammen besøgte de modernistiske huse i Tyskland og Holland. I slutningen af ​​1920'erne samarbejdede de om renovering og ombygning af flere stenhuse i Vézelay i Bourgogne, hvor Gray hovedsageligt arbejdede på interiøret, og i 1926 kom hun med en arkitektonisk plan og model til et formodet projekt i Provence opkaldt Hus til en ingeniør (uopbygget). En kasselignende kahyt på betonstøtter eller pilotis med fladt tag og langt vandret vindue var tydeligt gæld til Le Corbusiers eksempel.

Opmuntret af disse forays kom Gray på idéen til House E-1027. Det blev oprindeligt udtænkt som et hjem ved havet, hvor Badovici og Gray ville bo sammen, skønt det faktisk var en gave til ham og forblev i hans ejerskab. (Gray stoppede med at bo der i 1931, da deres forhold ændrede sig og besøgte aldrig mere.)

Stedet for det nye hus var meget vigtigt. Grå kendte allerede området omkring Saint-Tropez, men hun ville have noget vildere, mere fjernt. Tag tog en dag til den lille station i Roquebrune-Cap-Martin, gik hun ned ad jernbanesporene, indtil hun fandt et landområde på et stejlt pletter, der fører ned til den klippekyst. Hun erhvervede grunden og overvågede mellem 1926 og 1929 byggeriet af huset, hvis navn var en bekræftelse af deres forhold: E er for E [ileen], 10 er for J [ean] (alfabetets 10. bogstav 2, er for B [adovici] og 7 er for G [ray].

E-1027 er en geometrisk designet hvidbilledet beton-og-mursten bygning understøttet på pilotis. Det er tidligere blevet præsenteret som et lige samarbejde mellem Gray og Badovici, men det ser ud til, at hans vigtigste indgriben var at foreslå brugen af ​​pilotis og tilføjelsen af ​​den centrale trappe og lanterne - resten af ​​designet var Grey's.

'En rent funktionel impuls sammen med vægt på komfort'

Der var faktisk centrale afvigelser mellem Gray's tilgang og Le Corbusiers og hans tilhængere. Der er en vittighed mod Greys arbejde, der beliser den rent funktionelle impuls, sammen med en vægt på komfort, selv til luksuriøsiteten. Da hun kommenterede i en notesbog fra 1940: 'Fattigdom i moderne arkitektur stammer fra sensualitetens forringelse.'

Et andet vigtigt forskelsområde var havenes betydning. Corbusiansk tilgang ville have været at skabe en taghave og sætte huset på en græsstykke, men Gray undgik denne idé til fordel for havepladser på bygningens sydvendte, sydvendte side. Tre forskellige terrassearealer er defineret ved hjælp af forskellige farvede fliser i et geometrisk mønster, der minder om et abstrakt af Malevich eller Mondrian. Betonbænke blev udtænkt som tredimensionelle udvidelser af denne grundplan sammen med en stor, firkantet trægrav bagpå terrassen.

Et nedsænket solarium på den vestlige side af huset, færdig med sort og okerflisebelægning, ligner en lille swimmingpool, men tanken var, at det blev delvis fyldt med sand, for at holde fødderne enten kølige eller varme, afhængigt af vejr (fig. 7). Som Gray kommenterede: 'Vi har undgået en dam, som ville have tiltrukket myg, men har leveret en slags divan i skrånende plader til solbadning, et bord med glasplader til cocktails og bænke på hver side til samtale.' Alle tre soveområder og hovedstuen har separate indgange til haven via adskilte trapper. Gray's intention var, at selv i et lille hus skulle brugerne have muligheden for privatliv og en følelse af at være alene.

Set enten fra indgangen over havet eller havet, har huset en nautisk smag. Det er langt og smalt som en yacht og besidder dæklignende gulve med hvidmalet gelænder. Lyktaen på taget, der oplyser trappehallen, ligner et fyrtårn, og ved siden af ​​er der en 'mast' flagstang.

Fæstningen på indgangssiden af ​​huset (nord) udtrykkes som lodrette 'åbninger' og som vinduer med skodder, der glider og drejes, hvilket muliggør regulering af både luft og lys. Til venstre er indgangen til serviceområdet og køkkenet, som Gray udformes på modulær måde som både et indendørs og udendørs rum ved hjælp af en klappeglaspartition - en slags hyldest til den lokale vane at lave mad udendørs i varmt vejr.

Indgangsverandaen viste sig at være den fedeste del af huset og blev ofte brugt som spisestue og opholdsstue om sommeren. Ordene sens interdit og entreprenørlån er malet på væggen; Grå indarbejdede adskillige legende inskriptioner i huset. Nogle satiriserer måske den didaktiske karakter af hendes eget design (i planlægningsfasen koreograferede hun endda cirkulationsruter for ejer og tjener).

Indgangen til stuen er måske det mest nysgerrige element i designet. Det screenes af en krydsfiner-skærm, der indeholder boghylder, frakkehylder og paraplystativ, som alle begrænser indgangspassagen. Stuen ud over er et åbent plan, godt oplyst af et gulv-til-loft-vindue, der kan samles på tværs. På den anden side er en sydvendt balkon, skygge af en markise af grå sejldug.

På trods af sin tilsyneladende enkelhed indeholder denne stue otte forskellige zoner, hvoraf to er ude af døre. Bortset fra indgangspassagen og balkonen er der en stor divan til at sove, hvile og arbejde. Bag det er en væg, der skjuler et badeværelse med bruser. Ved siden af ​​dette er en alkove med en liggestol og indbyggede skabe og lys, der fungerer som et ekstra gæsteværelse; en dør fører ud til en lille balkon med en hængekøje på den vestlige side af huset. I nærheden af ​​indgangsskærmen er et siddeområde med en grammofonafspiller. Endelig, i den østlige ende af rummet, er der en spiseplads med et nedfaldbart, korkdækket bord med et indbygget lys.

Et sort, hvidt og beige geometrisk flisemønster giver elegante antydninger til, hvordan disse zoner er afgrænset og rummet er møbleret med stykker designet specielt til huset. Rugs of Greys eget design tilføjer en følelse af komfort, og på sydvæggen er et stort maritimt kort på beige papir kommenteret med slogans om rejsetemaet, især Baudelaires Luxe, calme et volupté og ordene Vas-y Totor, der henviser til designerens (britiske) bil, der kaldes Totor. Fastgjort til kortet er en lodret rørformet lampe og en sammenfoldelig boghylde.

Bag spisepladsen er der en passage, der fører til det største soveværelse, på den østlige side af huset. Det består af to forskellige zoner, også udtrykt ved variationer i flisebelægningen. En vestibule ved det sydlige vindue fungerer som et privat studie, hvor Gray havde hendes tegnebræt, og i soveværelset bag indeholder det indbyggede hovedgærde lys og skjulte alkove. Grå specialiseret sig i design til lejligheder eller små huse, så mange af hendes genstande foldes sammen. Hun anvendte en drejeteknik til for eksempel skuffer eller bordplader, og hendes skærme kunne effektivt gøre et rum til to. Hendes hensigt var at blande begreberne arkitektur og møblering, så de bliver et.

Badeværelset tilstødende er et højt, roligt rum med badekar oplyst ovenfra ved et vindue og selve badet indpakket i et aluminiumsark, hvor dets glans forstærker den reflekterende appel til det omgivende sorte flisebelægning. Der er ru uldgardiner og et bidet med et lys orange-rødt låg.

Vindeltrappen fungerer som en servicerute, og ved siden af ​​er pigens soveværelse; dens lille størrelse kan give moderne besøgende pause. Et gæst soveværelse i stueetagen er måske det mindst succesrige element i Greys design: Rummet er ikke tydeligt artikuleret, og lysets kvalitet forekommer flad og uforlignelig. Måske er det relevant, at eksistensen af ​​dette rum er relateret til Badovicis designinput. Soveværelset har et nedfaldeligt skrivebord, en høj garderobe med svingbare skuffer og en af ​​kun to originale overlevende indbyggede skabssystemer (den anden er i badeværelset; alle de andre indbyggede møbler er for nylig blevet omhyggeligt ombygget af et frivilligt team til en meget høj standard). Dette værelse er det sidste område, der venter på restaurering.

Gæstesoveværelset fører ud til et undervandsområde dannet af piloten under huset. På væggen her er en faksimile af en af ​​otte Picasso-esque vægmalerier (mere '-que' end 'Picasso'), der er malet af Le Corbusier efter 1938, uden Gray's viden eller samtykke. Flere af disse vægmalerier er blevet gendannet, og der er ingen tvivl om, at de ændrer karakteren af ​​Greys interiørplan på nøglemomenter - der er taget en beslutning om at skærme over vægmaleriet i hovedstuen.

I 1950'erne byggede Le Corbusier sin egen lille hytte og nogle feriehytter på klipperne over huset, som kan besøges som en del af Cap Moderne-turen. Det er et interessant sted, idet det ifølge guiderne deler besøgende, der har en tendens til at udtrykke sympati med enten Gray eller Le Corbusier.

For mere information og åbningstider, kan du besøge www.capmoderne.com


Kategori:
10 betagende smukke vinterhave, orangerier og drivhuse, der passer til ethvert hjem
Hvordan man fremstiller The Savoys sensationelle pistache-madeleines