Vigtigste arkitekturInde i den restaurerede Brighton Pavilion: 'Det er svært at forestille sig et mere perfekt tidspunkt at besøge denne ekstraordinære Regency-skabelse'

Inde i den restaurerede Brighton Pavilion: 'Det er svært at forestille sig et mere perfekt tidspunkt at besøge denne ekstraordinære Regency-skabelse'

Aften på Royal Pavilion i Brighton, East Sussex. Bygningen blev designet af John Nash, Prince Regents yndlingsarkitekt. Kredit: Alamy
  • Øverste historie

Efter en større restaurering af Royal Pavilion i Brighton er det igen muligt at nyde et af interiørerne, der er skabt for at tilfredsstille Prince Regents overdådige smag. John Goodall kaster et dybt kig på Salonen med fotografier af Paul Highnam.

Royal Pavilion i Brighton illustrerer mere end nogen anden enkelt bygning ånden i Regency. I sin overdådighed udtrykker det rigdommen i et kongerige, der ikke kun vidste at være rig, men det rigeste i verden; i sin eksotisme, der nyder frugterne af den globale magt; og i sin triumfalisme en, der stadig åbenbarede sig over sejr over Napoleon efter et kvart århundrede med voldsom krig.

Aroma ved det hele er hedonismen fra Regenten selv, en mand, der i mere ekspansive øjeblikke af forfængelighed og trods sidstnævnte voksede så korpulent, at han ikke let kunne gå op og ned ad trapperne i sin skabelse, så sig selv som kilden til Storbritanniens succes.

Salonen ved Royal Pavilion i Brighton. © Paul Highnam / Country Life

Byrådet i Brighton og Hove har vedligeholdt og gendannet pavillonen i mange år. I 2017, under ledelse af Keeper of the Royal Pavilion, David Beevers, passerede dette arbejde et andet vartegn med restaureringen af ​​Saloon som dekoreret af Robert Jones i 1823.

Dette eksemplariske projekt har været under planlægning i omkring 15 år, der involverer noget bemærkelsesværdigt detektivarbejde og en enorm bredde af ekspertise.

Rummet, som det optrådte før restaurering, afbildet her i Country Life i 1964. © Country Life Alex Starkey / Country Life

Resultatet giver en frisk og overbevisende indsigt i karakteren af ​​denne forbløffende bygning, som George IV vidste det. Dette stue i stueetagen dannede det centrale element i den originale paviljong, der blev startet i 1787 af arkitekten Henry Holland. På det tidspunkt var det en relativt konventionel neo-klassisk 'stue', skønt cirkulær i plan og med en lav kuppel.

En tegning af Rowlandson viser dette originale interiør med vægge, der er malet af Biagio Rebecca og døren til rummet ud over nysgerrig anfægtet i en udsparing på den ene side af interiøret. Eksternt projicerede det som en bue med vinduer, der åbner ud mod haven.

© Paul Highnam / Country Life

Her mødte prinsen af ​​Wales (Regent fra 1811) sine samlede gæster til middag om aftenen. Han forventede, at mændene skulle stå i forventning om hans ankomst, men kvinderne kunne sidde. Da han kom ind, rejste de sig for deres fødder, og han gik igennem til middag med det vigtigste på armen.

Det var også en ramme for danse, når tæppet ville blive fjernet og de nakne brædder i det dansende område kridt af billeder. En sådan udsmykning ville med det samme være forkælet, men det tjente den praktiske rolle med at forhindre, at dansernes sko gled på træet.

I 1802 blev rummet omorganiseret af dekoratørerne Frederick og John Crace til prinsen i kinesisk stil. Som sådan var det det første interiør i paviljongen, der indtog et eksotisk formsprog. Som en del af dette arbejde blev malet kinesisk tapet på en blå jord påført væggene og kupplen blev dekoreret til at ligne himlen.

© Paul Highnam / Country Life

Det var på det tidspunkt, at rummet først blev kaldt 'Saloon'. Udtrykket var almindeligvis blevet anvendt til formelle modtagelseslokaler i engelske huse i løbet af 1700-tallet, men på denne dato var det relativt forældet. Valget af kirkesamfund understreger måske Prinsens ønske om at efterligne franske former og mode (hvoraf navnet Pavilion ligeledes var en låntagning, der henviser til forstæderhuse i Paris omgivelser).

Oprettet af Storbritanniens triumf over Napoleon blev Craces interiør yderligere tilpasset i 1815, da paviljongen blev udvendigt omarbejdet af John Nash i en indisk stil. I Nash's udvidede plan var salonen placeret under den centrale kuppel af hovedhøjden mellem det nye musikrum og banketlokalet.

I 1817, da disse ændringer var i gang, tilkaldte prinsen Frederick Crace og en af ​​hans underleverandører, Robert Jones, for at diskutere yderligere ændringer af interiøret.

Der kendes relativt lidt om Jones, stort set fordi hans almindelige navn gør det næsten umuligt at identificere dokumentariske referencer til ham med sikkerhed. Alt, hvad vi ved, er, at han arbejdede for hertugen af ​​Northumberland og ud fra beviset for sit arbejde på paviljongen, at han var en fuldbyrdet og forsikret interiørarkitekt. Endelig blev han sidst kendt som ”paladets hovedkunstner”.

Det var sandsynligvis i umiddelbar efterspørgsel efter dette besøg i 1817, at Jones planlagde en komplet revision af Saloon-interiøret. En akvarel i rummet antyder, at hele skemaet kort blev hånet, formentlig for at bedømme dens virkning. Kongelig godkendelse var åbenbart sikret, og ordningen blev udført med silkeophæng og gardiner, sølvbelagt vægdekoration, et nyt monteret tæppe vævet på Axminster og en pakke møbler.

© Paul Highnam / Country Life

Det var i en indokinesisk stil, med en drage, der understøtter den centrale lysekrone og en storslået pejs af hvid marmor indsat med sølv og to figurer i kinesisk kjole.

I 1820 tiltrådte Prins Regent til sidst tronen som George IV og begyndte at plotte sin omdannelse af Buckingham Palace og besatte Windsor Castle som hans vigtigste opholdssted. Arbejdet med omindretning af salonen i Brighton gik alligevel, og dets indre blev afsluttet i 1823.

Den nye ordning så meget mindre useriøs ud end de tidligere Pavilion-interiører og stilistisk set blev den afskaffet af Empire-stilen, der blev populariseret i Paris fra 1790'erne af Percier og Fontaine, som var meget nedladende af Napoleon.

I denne henseende ligner salonen meget mere George IVs interiør i Windsor end den franske revival-dekoration henrettet på vegne af andre rige mæcener, der hengive sig til sådanne interiører i denne periode, især dem henrettet af Benjamin Wyatt for kongens bror, hertugen af York ved York House (nu Lancaster House), hertugen af ​​Wellington ved Apsley House og hertuginden af ​​Rutland (elskerinde fra hertugen af ​​York) på Belvoir Castle. Disse antog alle formerne for det franske design fra det 18. århundrede, hvad Wyatt beskrev som 'stilen til Louis XIV'.

Når det er sagt, forvirrende, gjorde Salonen direkte henvisning til Louis XIV i sin usædvanlige farvekombination af rødt, guld og sølv. Den sidste er en stor sjældenhed i engelsk indvendig udsmykning, og kilden til denne særlige farvepalet synes at være Versailles. Det kan være en yderligere underforstået henvisning til Sun King, at rummet indarbejdede det gentagne motiv af en solsikke, mest fremtrædende som tæppet i centrum.

© Paul Highnam / Country Life

Det er symbolsk for den rene overdådighed i det nye interiør, at dets overlevende skabe er udskåret både indvendigt og udvendigt, spejlet indvendige overflader, der afspejler dekorativt snedkeri.

George IV vendte kun to gange tilbage til Brighton for længerevarende ophold før hans død i 1830. Pavilionens interiør indarbejdede nu møbler fra Prince Regents London-bolig, Carlton House, som blev revet i 1827. Napoleons skrivebord blev endda installeret i George IVs soveværelse, klar bevis for Kongens selvforherligende beundring for hans overvundne modstander.

Det registreres, at hans bror, William IV, også besøgte bygningen og brugte salonen til at inspicere værker af billedhuggeren Behnes. Dronning Victoria og Prins Albert kom også til paviljongen, selvom førstnævnte ser ud til at have følt, at det tilbød lidt privatliv og besluttede at sælge den videre. Prinsen beundrede i høj grad de vigtigste værelser, men alligevel blev bygningen bordet op, og meget af møblerne og mange af inventar blev strippet ud i 1847–48. Nogle, såsom Saloonens lysekrone, tog deres vej til Windsor, men mange flere gik videre til Buckingham Palace, hvor de blev inkorporeret i den fløj, der blev opført der af Edward Blore.

Berømt og i oppositionens tænder købte byrådet paviljongen i 1850. Det reddede ikke kun den fra nedrivning, men omindrettede det indre af salonen. Det nuværende loft og dets centrale stjerne blev sandsynligvis skabt i 1864. Derefter, i 1896, blev JG Crace, en anden i London-dynastiets dynasti, genindrettet værelset.

Loftsstjernen er et af flere nikker til Versailles. © Paul Highnam / Country Life

På samme tid returnerede dronning Victoria forskellige fittings, der var blevet fjernet fra pavillon, inklusive Saloon-dørkarmer. En anden af ​​hendes gaver - sandsynligvis - var et kinesisk eksport tapet, der fejlagtigt antages at have hængt her. Dørene og tapetet blev installeret under restaureringsarbejdet i 1930'erne sammen med nogle af Jones originale pilastre givet af George V.

I 2002 afslørede vandskader i salonen spor af Jones-dekorationen. En relativt beskeden ordning til at gendanne dette blev pludselig meget mere ambitiøs efter opdagelsen af ​​mønsteret for det originale silke, der blev brugt i det indre af den historiske tekstilkonsulent Annabel Westman. Ved hjælp af en kombination af beviser, herunder fotografier, stoffragmenter og en prøve fra en købmandsbog, formåede hun at identificere, hvad leverandøren til rummet i 1823 beskrev som 'Hans Majestæ's Geranium og guldfarve silke'. Dens mønster er fransk med inspiration og er blevet vævet til denne restaurering af Humphries Weaving.

Ian Block af AT Cronin Workshops lavede nye gardiner og hængte silkepanelerne. De overdådige tilbehør blev leveret af Brian Turner og Heritage Trimmings og fletninger og musliner af Context Weavers.

© Paul Highnam / Country Life

I mellemtiden begyndte en lignende genoprettelse af tæppet fra 1823. Ifølge Jones 'regnskaber koster det originale tæppe den fyrste sum af £ 620. Han har personligt overvåget processen med at væve på væven "for at skabe et usædvanligt og indviklet design, der kan gengives uden fejl af producenten". Ikke desto mindre blev den fjernet i 1847 opskåret til genbrug i Buckingham Palace. George V returnerede nogle af fragmenterne i 1934. Disse såvel som nogle designtegninger og historiske udsigter over interiøret har gjort det muligt for hele designet at blive samlet sammen af ​​Anne Sowden, et fast medlem af pavillonens konserveringshold.

Det tog seks måneder for tæppedesigner Jess Shaw, under opsyn af designdirektør Gary Bridge, at digitalisere designet til et computerstyret væv ved Axminster Carpets. Det originale tæppe var vævet med 26 forskellige farver, men udskiftningen har forfinet designet til at inkorporere 12.

© Paul Highnam / Country Life

Ved hjælp af beviset for udsatte fragmenter af vægdekoration arbejdede fru Sowden også med problemet med at genskabe Jones's dækning af blade og blomster. Hun perfektionerede den polerede perlefinish på papirbunden og mønsteret, anvendt ved hjælp af laserskåret stencils.

De 12.000 motiver - der hver især tager omkring 16 minutter at danne - er blevet anvendt i løbet af to år med platin snarere end sølv for at afskrække plet. Hver er udvalgt med skygger i to nuancer af syrin.

Denne milepæl-restaurering er ikke før realiseret, end et andet spændende projekt er kommet i gang. Som en del af den igangværende restaurering af Buckingham Palace bliver vingen bygget af Blore, der optog så mange fragmenter af pavillonen i 1850'erne, midlertidigt fjernet for sine møbler. Dronningen låner derfor et stort antal af disse tilbage til paviljongen i en periode på tre år. Lånene skulle installeres i september i år.

Når de er på plads, vil interiøret kort vises mere fuldstændigt, som de blev kendt af George IV end på ethvert tidspunkt siden opdelingen af ​​interiøret i 1847. Det er svært at forestille sig et mere perfekt tidspunkt at besøge denne ekstraordinære Regency-skabelse .

Royal Pavilion i Brighton er åben for offentligheden hele året - se Brightonmuseums.org.uk/royalpavilion for tider og billetpriser.


Kategori:
10 sofaer, lænestole og afføring, der stadig ser godt ud i årtier - ikke kun måneder
Landsliv i dag: Hvorfor vinderne på næste års Chelsea Flower Show skal være grønnere end nogensinde